Anatomy Trains, Tensegrity, Jóga

Anatomy trains, Tensegrity, jóga, SMR

 

A jóga teljesen megváltoztatta a mindennapjaimat. Eleinte csak mint egy mozgásforma jelent meg az életemben, hogy a hiányzó mozgást pótolhassam. Jóga tanáromnak, Palman Kittinek köszönhetően, valami mássá változott. Annyira, hogy elkezdtem, és azóta levizsgáztam, mint gerincjóga oktató. 

 Akik ismernek, tudják, hogy az alapoknál nem állok meg soha, meg magával ragadott a jóga teljessége is. Persze még többet szerettem volna, mert a jóga segítségével a testem kezdte visszanyerni eredeti rugalmasságát, erejét és hajlékonyságát. Próbálkoztam az Asthangával is, de a testem még nem állt készen. Valami még hiányzott.

 

 Ekkor találkoztam a Tensegrity Concept jóga oktatóknak szánt továbbképzésével. Ami rögtön megfogott benne, hogy az embert nem a részeinek összegével azonosítja. Ahogy az anatómia és a nyugati orvoslás szemlélete fejlődött, egyre inkább a részletek felé irányult. Azt feltételezték, hogy minél részletesebben megismerik a test egyes részeit, annál jobban megértik az egész szervezet működését. Bár ez sok tekintetben igaz, de az élő szervezetben a részek együttes működését nem mindig lehet megjósolni a részek vizsgálata alapján.

A Tensegrity concept a jógában figyelembe veszi a kötőszövet (fascia) legújabb kutatásait, a tensegritást, és ötvözi a jóga-ászanákkal.

A tensegrity jellemzően merev rudakból, és rugalmas huzalokból álló rácsszerkezet. A nyomott elemek elszigeteltek (merev rudak), a húzott elemek (rugalmas huzalok) viszont összefüggő, folytatólagos hálózatot alkotnak.

Mozgás szempontjából a testet tekinthetjük egy egységes tensegrity modellnek, ahol a csontok alkotják a merev, elszigetelt részeket, és a myofasciák (egy adott izom, és az őt körülvevő hártyás kötőszövet egysége) pedig az őket összekötő, összefüggő, rugalmas hálózatot. A tensegrity rendszerekben minden mindennel összefügg, a terhelés sosem egy pontban koncentrálódik, hanem eloszlik a rendszerben. Ez egyrészt növeli a szerkezet teherbírását, másrészt, ha fájdalom van a testben, akkor az mindössze azt mutatja, hogy hol van a struktúra leggyengébb pontja. A fájdalom helye tehát sokszor nem a probléma okánál van.

Ida Rolf munkásságának köszönhető a testen ható erők vonalszerű meghatározása, amelyekkel funkcionális egységekre osztotta a myofasciális struktúrát. Tom Mayers újszerű boncolási megközelítésével feltárta a fasciafolytonosságot, és ezzel Ida Rolf funkcionális erővonalainak meglétét struktúrálisan is igazolta. A húzási irányoknak nevet is adva, egy 12 myofasciális meridiánból álló  rendszert alkotott, az Anatomy Trainst.

A fascia meridiánok vonalszerű elrendeződést mutatnak, myofasciális elemekből és csontos állomásokból tevődnek össze. A vonalak behálózzák és összekötik a test elülső és hátulsó felszínét, jobb és bal oldalát, az azonos oldali felső végtagot keresztirányban az ellenoldali alsó végtaggal, végül a két alsó végtagot spirálisan a törzzsel. A vonalak kiegyensúlyozzák, támogatják egymást a testtartás kialakításában, a mozgások sebességének gyorsításában és fékezésében.

 

A tensegrity jóga ezeket az anatómiai vonalakat, a myofasciális rendszert figyelembe véve módosítja az egyes ászanákat, az óra felépítését, hogy azok még inkább a test természetes működését támogassák, harmonizálják, segítsenek a test-tudatosság mélyebb kialakításában.

(Forrás: Varga Viola:Dinamikus Manuáltherápia, Tensegrity Concept alapképzés jegyzet)

SMR-rendszer

Az SMR System lényege az izmokban, az izompólyákban, a kötőszövetben kialakult feszültségek feloldása.

Az izom újra elnyeri optimális teljesítőképességét, könnyebben regenerálódik, megelőzhetőek a sérülések.

Az SMR System eszköztárát az SMR henger, az SMR bot és az SMR labdák képezik. Az SMR System gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatóak, kortól és sportmúlttól függetlenül.

További részletek: http://csikysystem.hu/smrsystem/

Holisztikus nézőpontom most sem válatozott, továbbra is igyekszem az egész embert nézni. Csupán az eszköztáram bővül, hogy mindaz, ami kibillenti lelkünk egyensúlyát, és testünk mátrixában lenyomatot képez, az megváltoztatható legyen.

Továbbra is vallom, hogy nincs tuti tipp, tuti módszer, amely mindenkinek egyformán bejön. Mindenki válassza azt a módszert, amit szívesen befogad. Az viszont biztos, hogy egyetlen módszer sem dolgozik magától. Az energiát, a változásra, változtatásra való szándékot mindenkinek magának kell választani, beletenni.

Én csak az információkat adom tovább.

Ha szeretnél, találkozhatsz velem a jóga órákon Békési Jógastúdióban  illetve egyéni kezeléseken a Sínpár sor 13. szám alatti rendelőmben

Bejelentkezés: 30 430 1221

Várlak szeretettel!

 

Bevezeto kep: