Fascia technika

Anatomy Trains/ Anatómiai vonalak

FRSB Technika/Kötőszöveti strukturális integrációs technika

 

Mit értünk  Anatomy trains/Anatómiai vonalak  megnevezés alatt?

Az anatómiai definiciók egy teljesen más nézőpont szerinti megfogalmazása, értelmezése. A hagyományos anatómia szerint testünk stabil vázát a csontrendszerünk, csontvázunk adja, amire rátapadnak, illeszkednek az izmok, szalagok, egyéb szövetek, és a testüregekben helyezkednek el a belső szerveink.

Ebben az újfajta megközelítésben és értelmezésben a test formáját egy többrétegű, háromdimenziós, egységes fascia/kötőszövetháló biztosítja, mely hálóba épülnek be a csontok, izmok, szalagok, belső szervek. A folytonosság nem szakad meg, hanem a funkciónak megfelelően átalakul  egy más szövetté, struktúrává.

Fasciának hívjuk azt a szerves biológiai anyagot, amely összeköti és formába rendezi testünk minden sejtjét. Ez az egész testre kiterjedő, több rétegű hálórendszer teszi lehetővé, hogy sejtjeink összehangoltan, egy egységes egészként tudjanak működni, és nem a részek összadódásával. Ebben a megközelítésben pl. nem a csonthártya burkolja be a csontot, hanem a fasciaháló bizonyos részeibe, ahol stabilitást igényel a rendszer, kálciumsók lerakódásával a fasciaszövet összetétele átalakul, és csontszövet jön létre. A folytonosság nem szakad meg, nem ér véget az izom, ahol a csonthoz „tapad”, hanem ugyanannak a fasciaháló részeként átalakulva folytatódik egy szalagban, majd a csontban.

Ida Rolf, Tom Myers, Anatomy trains, FRSB Tecnika


Ida Rolf kutatásainak és munkásságának köszönhetjük, hogy ezt az egységes hálót funkcionális vonalakra osztotta fel a testre ható erővonalak alapján.

 

Tom Myers egy újfajta boncolási technikát kifejlesztve nem csak igazolta Rolf funkcionális erővonalainak meglétét, hanem a húzási irányoknak nevet adva egy 12 myofasciális meridiánból álló rendszert alkotott, az Anatomy Trains-t. Szintén az ő nevéhez fűződik a Fascial Release for Structural Balance Technik ( FRSB Technika) Kötőszöveti strukturális integrációs technika létrehozása, ami azokat a manuális kezelési módokat tartalmazza, ahogy oldani lehet a myofasciális hálórendszerben keletkezett blokkokat, elváltozásokat, letapadásokat, összetapadásokat.

Myofasciális hálórendszer tulajdonságai

Ahogy már fent is olvasható, a fascia hálózat folyamatos, egybefüggő rendszert alkot. Több rétegbe rendeződve háromdimenziós hálót alkot, körbe ölelve és elválasztva egymástól minden sejtet, szövetet, szervet. A különböző fascia rétegek más és más feladatot töltenek be a mozgató rendszerben. 

Az izmokat borító kollagénrostok egy rácsszerkezetű hálóként veszik körbe azokat. Az izmokat megfelelően használva a rácsszerkezet megmarad, de különböző környezeti hatásokra a rács sűrűsödhet, szerkezete átalakulhat, és az izmokat, szöveteket vagy rövidíti, vagy megnyúlva, összetapadva rögzíti. 

Egyik fő tulajdonsága, hogy megőrzi a formát, alakot, védve a sejt egészséges, ideális gömb-formáját. Másik fő tulajdonsága a rugalmasság, és az alkalmazkodásra való képesség. Ez teszi lehetővé, hogy egy megváltozott helyzethez alkalmazkodó sejt, szövet, szerv ne terhelődjön túl, hanem a munkáját segítve, a fascia veszi át az új formát, rögzíti, és tehermentesíti az egyébként is túlmunkát végző szövetet, szervet. Így már érthetővé válik, hogy egy hosszú éveken keresztül kialakult, és rögzült hanyag testtartás ritkán oldható meg egy pillanat alatt. 

A fasciaháló zsírossága, olajozottsága teszi lehetővé az egyes rétegek mozgás során történő elcsúszását. Mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, túlterhelés, aszimmetrikus terhelés, vagy trauma hatására a szövetek viszkozitása csökkenhet, elcsúszási képességük megváltozik, így rövidülések, vagy letapadások jöhetnek létre.

A testünket körbeölelő háromdimenziós fascia-háló tónusának változása az egész mozgató szervrendszerre kihat, befolyásolja a csontok és ízületek helyzetét, mobilitását, mozgáshatárát, stabilitását.

FRSB Technika/Kötőszöveti strukturális integrációs technika

A Fascial Release For Structural Balance (FRSB) Technika olyan manuális kezelési mód, ami visszaadja a fascia rugalmasságát és alkalmazkodó képességét. A kezelés során megszűntetjük a fasciában keletkezett feszültségeket, letapadásokat, ezáltal visszaállítjuk az izmok egymáson való elcsúszásának képességét. Így az izmok visszanyerhetik eredeti rugalmasságukat és erejüket, természetesen a megfelelő, helyesen kivitelezett mozgással, légzéssel, életmód és szemléletmód változással összehangolva. Így az ízületek visszanyerhetik optimális helyzetüket, stabilitásukat. A fasciában futó érrendszerre hatva javulhat a vénás, artériás és nyirok-keringés. Az egészséges fasciaháló biztosítja, hogy a kívánt fizikai teljesítményt valósíthassuk meg.

Kinek ajánlott az FRSB Technika?

Az FRSB technika mindenkinek ajánlott, aki a túl kevés vagy túl sok mozgás hatására fájdalmat, húzódást, merevséget, rugalmatlanságot, rövidülést, mozgáskorlátozottságot, ízületi mozgástér-beszűkülést érez, illetve testtartásában vagy ízületeinek helyzetében elváltozást észlel.

A kezelés menete

Az FRSB Technika egy mély masszázshoz hasonlítható. A terapeuta a kezével dolgozik, kezeli a fasciát, az izomzatot, az izmok közötti sövényeket. Ez nem mindig kellemes, hiszen nem csak a felszínen dolgozunk, hanem rétegről rétegre haladva érjük el a mélyebben fekvő részeket is. A letapadt területeken fájdalmas is lehet, de a felszabadító hatás szinte azonnal érezhető. A kezelés nem csak passzív elviselése a terapeuta mozdulatainak, hanem a paciens maga is aktívan részese a folyamatnak, ahogy a kezelés alatt meghatározott mozdulatot végez.

Egy kezelés 60-90 percet vesz igénybe. Miután az egész rendszerben gondolkozunk, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a fájdalmas területen kezdjük a kezelést. Fájdalom a rendszer leggyengébb pontján keletkezik, nem a fájdalom kiváltó okának a helyén.

Bár Tom Mayers 12 funkcionális vonalat nevezett meg, de ezek a vonalak csak segítik a tájékozódást, mert az egész rendszer összefügg. Nem lehet, illetve nem érdemes kiemelni egyetlen részt, mert a fascia rendszer egyik fő tulajdonsága, hogy megőrzi a formát, ezért ha csak egy pici területet kezelünk a teljesség helyett, akkor gyorsan visszaalakul a nem kívánt probléma.

A test struktúrális integrációja akkor lesz teljes, ha az egész rendszert végig kezeljük. Ez egyénenként és problémánként természetesen eltérő lehet.

Az FRSB technika a fizikai testen kezel, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ember holisztikus „felépítését” sem, vagyis a lelkünk szintén a fizikai testünkhöz „tartozik” (Vagy éppen fordítva, nézőpont kérdése!!!)  

Az én személyes nézőpontom szerint a fizikai testünkben megjelenő tünetek lelkünk jelzései, hogy miben szeretne változást. Amikor ezt megértjük, és hajlandóak vagyunk változtatni, a tünetek is gyorsabban alakulnak át. Kezeléseimben ezeket is figyelembe veszem.

Milyen problémák kezelhetők az FRSB Technikával? 

Az ízületekben, izmokban, gerincben kialakult deformitások, rövidülések, letapadások, tartás-rendellenességek, (hanyag-tartás, medence-billenés, csavarodás, ferde, vagy csavarodott gerinc, előretolt fejtartás, gerincferdülés) húzódások, traumák okozta fájdalmak.

Ellenjavallatok

Lázas, fertőző, akut gyulladásos állapotok

Aneurysma

Csonttörés, vagy akut lágyrész sérülés a teljes gyógyulásig

Szteroidos, kortizonos kezelések

Vérzékenység /haemophilia)

Hodkin-kór

Áteresztő bél szindróma

Leukémia

Osteoporosis (csontritkulás)

Visszérgyulladás, embólia, trombózis

Friss hegszövet a teljes gyógyulás előtt

 

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

Békési Zsuzsi  30 430 1221