Jóga

Gerincjóga, egy kicsit más szemmel


    Napjainkban sok sztereotípiával találkozhatunk, ami a mozgást, az egészséget és a kort kapcsolja össze. Általában a fiatalkort azonosítjuk az egészséggel, korlátlan mozgásszabadsággal, rugalmassággal, és a kor előre haladtával hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy egészségünk egyre több probléma elé állít, hogy mozgásszabadságunk csökken, és a rugalmasságot lassan felváltja a meszesedés, merevség, rugalmatlanság.


    Valóban így van? Gyógytornászként, természetgyógyászként, és gerincjóga oktatóként is mást tapasztalok. Szerencsére egyre több huszonéves fiatal igényli a rendszeres, és tudatos testmozgást, a középkorúnak definiált aktív felnőttek sem elégszenek meg a csökkenő mozgásterjedelemmel, rugalmassággal és állóképességgel, és egyre több nyugdíjas választja a beszűkülő élet- és mozgástér helyett a nekik megfelelő, rendszeres, aktív testmozgást.


Miért éppen Gerincjóga®?


Németh Gergő a Gerincjóga® megálmodója és létrehozója, a budapesti Mandala Jógastúdiók alapítója és vezetője tradicionális hathajóga oktatóként szembesült azzal, hogy a gyakorlók többsége nincs felkészülve sem fizikailag, sem mentálisan a jóga erős energetikai gyakorlataira, ezért gyógytornászokkal karöltve fejlesztette ki ezt az alkalmazott jógairányzatot.

„A hatha jóga testtartásaiból kiinduló Gerincjóga® olyan modern mozgásterápia, amelynek célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal.” (Mandala Jógastúdiók)  A teljes fizikumot kezeli, harmóniát kiépítve a test különböző funkciót végző izomcsoportjai, ízületei között.


Egyik fő célja, hogy bárki számára könnyen elsajátítható mozgássorokat tanítson, amelyeket a gyakorló a saját igényei szerint képes használni nem csak a foglalkozásokon, de otthon is.


Gerincjóga® 3 fő területe:


1.    a fizikai test egészségének helyreállítása, a helyes és funkcionális testtartás kialakítása
2.    a helyes légzés elsajátítása
3.    a stresszoldás, a relaxációra való képesség javítása” (Mandala Jógastúdiók oktatói jegyzet)


A mai kor emberének olyan testmozgást kínál, amelyet kellő gyakorlással és rendszerességgel végezve viszonylag gyorsan elsajátíthat, az órákon megtanult instrukciókat betartva otthonában is biztonsággal végezhet, beépítheti mindennapjaiba, munkájába.
    A gyakorlások alatt a figyelmet aktívan a testen tartva, az oktató segítségével mélyebben megismerheti testét, annak működését, így olyan testtudat alakulhat ki, amellyel már bármikor, tudatosan képes testtartását befolyásolni, változtatni.


A megfelelő izomcsoportokat megnyújtva, illetve megerősítve nő az ízületi, kötőszöveti hajlékonyság, a fizikai és pszichikai teherbírás. Megszűnhet az alvászavar, javul a koncentrációs készség, a keringés, az emésztés.  Életerős, rugalmas, teherbíró testtel rendelkezve megnő a magabiztosság, önbizalom, az élet számos területén a kiegyensúlyozottság, harmónia tapasztalható meg.


Nagy előnye, hogy kortól, nemtől, rugalmasságtól, hajlékonyságtól függetlenül, bármikor végezhető.


Csak el kell kezdeni, gyakorolni, és a többi magától jön!

 

 

Találkozásom a jógával

 

Gyógytornászként és aerobik oktatóként megtapasztalhattam az egészséges mozgás, és a terápiás célból végeztetett mozdulatok gyógyító, harmonizáló hatását egyaránt.  Hiszem, és vallom, hogy az „ép” lélekhez valóban ép, egészséges, a mozgáshatárokat szabadon megélő testhez van szükség.

    Az életem úgy alakult, hogy 6 éven keresztül kimaradt az életemből a rendszeres testmozgás. Az „eredmény”: beszűkült mozgáshatárok, lerövidült izmok, legyengült izomerő, és egyre erőteljesebben, és gyakrabban jelentkező ízületi-, és gerincfájdalmak.

     5 éve találkoztam először a jógával, eleinte fájt mindenem tőle. Testem viszont hálásan követelte az újabb próbálkozásokat, és én kitartóan engedtem ennek a követelésnek, bár remegett mindenem, és nyögve, néha fogcsikorgatva próbáltam juszt is megcsinálni legalább csak a látszatát annak, amit az oktatótól láttam.

Ahogy testem egyre inkább visszaigazodott eredeti rugalmasságához, lazaságához, úgy változott a gondolkodásmódom is. Szerettem volna egyre jobban elmélyülni, megérteni a jóga testre, és lélekre egyaránt gyakorolt hatását, ezért jelentkeztem gerincjóga oktatónak.

Bár az út elején járok, de szívesen átadom tapasztalataimat azoknak, akik szintén útkeresők, és szeretnének egy olyan testtel egységközösségben élni, ami szabadon, teljes mozgáspályán, könnyedén mozdul.

Várom szeretettel azokat, akiknek fontos, hogy ezt a szabadságot ne csak a testükben, de az életük más területén is meg tudják élni.

Helyszín:

ZEN GARDEN Jógastúdió (Szeged, Sínpár sor 13.)

ÓRAREND

 

időpont

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

péntek

szombat

8:30-10:00

 

 

kezdő gerinc

 

 

 

10:00-11:30

 

 

 

 

 

 

18:00-19:30

 

 

Kezdő gerinc*

 

Haladó gerinc

 

 

Az első alkalom ingyenes, a többire bérlet vásárlási lehetőséged is lesz.

Alkalmanként 1300 Ft, 5 alkalmas bérletben 6000 Ft a részvételi díj.

Diákoknak, nyugdíjasoknak 10% kedvezmény

Bejelentkezés nem szükséges, várlak szeretettel  :)